Календар оновлень:

Події міста:19.07.2024, 16:28
Полтавцям до відома:19.07.2024, 10:36
Заяви прес-служби:13.11.2023, 08:49
Документи:19.07.2024, 00:00
 
Останнє оновлення: 19.07.2024, 16:28
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitors
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

До уваги полтавців! Профілактика ботулізму

29.07.2022, 13:29

Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.

За 6 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 43 випади ботулізму з 46 постраждалими, померло 2 людини.

Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також в продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі, консервах. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі іноді до 4 діб і більше.

Основні симптоми захворювання:

- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
-сильно виражена сухість у роті;
-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
-запаморочення;
-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-судоми.

Профілактика ботулізму

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується:
- виготовляти в домашніх умовах солону, в'ялену та копчену рибу, копчені м'ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску.
- не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м'ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в'ялену та копчену, копчені м'ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних, пошкоджених банках та з наявністю плісняви.

При перших ознаках захворювання негайно треба звернутись за медичною допомогою!

Городянам