Календар оновлень:

Події міста:Сьогодні, 09:00
Полтавцям до відома:12.07.2024, 09:35
Заяви прес-служби:13.11.2023, 08:49
Документи:12.07.2024, 00:00
 
Останнє оновлення: 14.07.2024, 09:00
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitors
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Обережно ТРИХІНЕЛЬОЗ!!!!

09.06.2020, 12:36

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків.

Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, ведмедів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом. Інфікування людей відбувається через шлунково-кишковий тракт у результаті споживання сирого або недовареного, недопеченого або недосмаженого м’яса інфікованих тварин (м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз).

Провідну роль в розповсюдженні захворювання на території України займає дика фауна, в якій постійно здійснюється циркуляція збудників трихінельозу.

Личинки трихінел гинуть при прогріванні до + 71 С в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі - 15 С протягом 20 діб, - 23 С - 10 діб, - 29 С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно - 15 С - 30 діб; - 25 С - 20 діб та - 29 С - 12 діб.

Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, але в дикій фауні на території Полтавської області виділено збудник трихінельозу.

Сусідні області також не благополучні щодо даного захворювання, тому з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання полтавці повинні особливу увагу приділяти наступному: 

·завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;

·забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;

·постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

·забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;

·періодично проводити дегельмінтизацію тварин;

· всі туші свиней та диких тварин, що сприятливі до збудника трихінельозу, яких забивають на м’ясокомбінатах, забійних пунктах, полюванні та подвір’ї власника, підлягають ветеринарно-санітарній експертизі з обов’язковим проведенням трихінелоскопії в установленому порядку;

·в місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало);

·любителям «домашнього»: шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожувані вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С.

Пам’ятайте!!! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Полтавське міське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Тел. (0532) 57-06-17

Городянам