Що потрібно знати про цукровий діабет13.11.2019, 10:21 14 листопада – день народження Фредеріка Бантінга, який разом із Чарльзом Бестом здійснили у жовтні 1921 р. відкриття інсуліну. Саме тому Всесвітній день боротьби з діабетом припадає на цю дату. Темою проведення цього дня у 2019 році буде – «Сім’я та діабет», а лозунгом – «Діабет: захисти свою родину». Цукровий діабет набув масштабів глобальної епідемії, адже за даними ВООЗ, це захворювання виявлено у 422 млн людей у світі, а до 2030 р. їхня кількість може зрости ще на 183 млн. Цукровий діабет – одна з основних причин передчасної смерті, оскільки часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і серцево-судинних захворювань. Відповідно до офіційних даних в Україні від цукрового діабету потерпають 1,3 млн людей, проте, на думку лікарів-ендокринологів, насправді хворих у 2–2,5 разу більше. Річ у тому, що більшість людей навіть не здогадуються про свій діагноз доти, доки не почнуть розвиватися серйозні ускладнення. Цукровий діабет – це порушення обміну речовин внаслідок абсолютної чи відносної недостатності інсуліну. Захворювання більш поширене серед людей із надлишковою масою тіла. Зменшення маси тіла (при ожирінні) значно полегшує перебіг цукрового діабету. Проте люди з нормальною масою також не застраховані від розвитку цієї недуги. Розрізняють два типи цукрового діабету: 1 тип – інсулінозалежний (абсолютна недостатність інсуліну), 2 – інсулінонезалежний (відносна недостатність інсуліну, коли знижується чутливість до власного інсуліну). Цукровий діабет 2 типу більш поширений і зустрічається в 90% випадків. До розвитку цукрового діабету 2 типу призводять кілька основних причин, насамперед спадкові (генетичні) чинники, коли це захворювання було у родичів І-ІІ лінії. Також недуга зустрічається у близнюків. На другому місці знаходяться причини, пов’язані зі способом життя – ожиріння, малорухливий спосіб життя, незбалансоване харчування. Поза тим, цукровий діабет може бути зумовлений метаболічними причинами (тип фізіології), вагітністю, артеріальною гіпертензією, похилим віком, певною расовою належністю. Однією з непрямих ознак цукрового діабету вважається хронічна втома, яку зазвичай намагаються пояснити перенапруженням на роботі, браком сну, неправильним харчуванням, постійними стресами. Однак при цьому захворюванні підвищена втомлюваність є результатом того, що м’язи і мозок не отримують достатньої кількості глюкози. Про появу цукрового діабету свідчать такі симптоми: - Постійне відчуття спраги, прискорене сечовиділення, відчуття голоду. Аби позбутися зайвої глюкози в крові, ниркам доводиться посилено працювати, особливо вночі. - Підвищена спрага пов’язана з тим, що організм намагається компенсувати втрату рідини. - Швидка зміна маси тіла. На фоні цукрового діабету хворий може не лише стрімко погладшати, але й так само швидко схуднути. Цей симптом особливо характерний для цукрового діабету І типу. Брак інсуліну призводить до порушення транспортування глюкози у клітини як джерела енергії, внаслідок чого організм відчуває голод, а нирки змушені посилено працювати, виводячи надлишок глюкози з крові. - Свербіж виникає в результаті сухості шкірних покривів і порушення кровообігу. - Повільне загоєння ран. Надмірна кількість глюкози пошкоджує кровоносні судини, що ускладнює надходження крові до місця ураження і гальмує загоєння. - Грибкові інфекції (у тому числі постійні вагінальні інфекції у жінок) пояснюються сприятливим (багатим на цукор) середовищем для розвитку мікроорганізмів. - Втрата гостроти зору. При цукровому діабеті можливі розпливчастість зору, відчуття плаваючих предметів і спалахів перед очима, що пояснюється впливом високого рівня глюкози на око. - Оніміння, печіння в кистях і стопах, набряклість, які можна пояснити пошкодженням нервових закінчень при цукровому діабеті. Як перевірити, чи дійсно це діабет? Якщо запідозрили діабет – звернутися до лікаря. Аналіз крові або аналіз на глікозильований гемоглобін – найефективніші та прості способи діагностики захворювання. Цукровий діабет вимагає довічного лікування за допомогою інсуліну або таблеток. Невід’ємною частиною в лікуванні цукрового діабету є особливості харчування, його якість, кількість, регулярність і частота, що становлять основу правильного харчування. Навіть найефективніші цукрознижуючі препарати будуть не в змозі нормалізувати показники глікемії у хворого, який не дотримується дієти. Основні принципи дієтотерапії при цукровому діабеті – виключення або максимальне обмеження вуглеводів і жирів: масло вершкове, маргарин, майонез, жирне м’ясо, шкіра птиці, жирний сир, сметана, вершки, чіпси, піца, цукор, варення, цукерки, печиво та інші кондитерські вироби, шоколад, морозиво, солодкі та алкогольні напої. В харчуванні потрібно надавати перевагу продуктам, що містять харчові волокна. Це – фрукти, овочі, каші. Їжте 5-6 разів на день і потроху, намагайтеся відмовитись від смаженого. Після прийому їжі не сідайте і не лягайте, а обов’язково займіться будь-якою фізичною роботою. Приймайте вчасно цукрознижуючі препарати, призначені вам лікарем, і не робіть перерву між ними, навіть при близьких до норми показників. Міський позаштатний ендокринолог Ельвіра Кайдашева |