Календар оновлень:

Події міста:15.07.2024, 15:23
Полтавцям до відома:12.07.2024, 09:35
Заяви прес-служби:13.11.2023, 08:49
Документи:15.07.2024, 00:00
 
Останнє оновлення: 15.07.2024, 15:23
ГородянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitors
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Що таке ботулізм і як від нього врятуватися?

07.08.2019, 12:46

За повідомленням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку року встановлено подальше погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Всього проведено розслідувань 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, із них 4-померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 41 випадок, під час яких постраждало 46 осіб. За даними Держпродспоживслужби з початку року серед всіх випадків ботулізму, пов’язаних з рибною продукцією – 31, у тому числі10 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва.

Що це таке, ботулізм:

Ботулізм – це гостре токсикоз - інфекційне захворювання. Може призвести до тяжких наслідків для організму, аж до летального. Збудник - бактерія Clostridium botulinum, а точніше - токсин, яка вона виділяє. Самі бактерії широко розповсюджені у грунті та у водоймах. Для накопичення токсину потрібні анаеробні умови - зберігання без доступу повітря.

При харчовому ботулізму інкубаційний період може тривати від кількох годин до десяти діб. На початку захворювання можуть спостерігатися втомлюваність, зниження апетиту, слабкість, сухість у роті. Потім починаються розлади травлення - нудота, блювання, діарея, біль у животі. Також можливі симптоми з боку нервової системи - запаморочення, розмита картинка перед очима, стає важко ковтати і вдихати повітря. Без лікування може розвинутися паралітична кишкова непрохідність - парез кишківника. У найгіршому випадку хворому загрожує зупинка дихання та смерть.

Характерно, що температура при цьому може не підвищуватися, через що люди часто недооцінюють важкість власного стану.

Які продукти особливо небезпечні?

В особливій зоні ризику - ковбаса, шинка, в'ялена, копчена або слабо просолена риба, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Токсин руйнується після термічної обробки тривалістю 20 хвилин (натомість сама бактерія може жити у кропі більше шести годин, тому термічна обробка перед консервацією - зовсім не гарантія безпеки). При цьому м'ясо має бути нарізано скибками товщиною не більше, ніж 2 сантиметри.

Чи можна визначити наявність токсину на вигляд та смак?

У деяких випадках заражена токсином їжа може нічим не відрізнятися від звичайної, не мати підозрілого запаху та смаку. Маркер небезпеки - роздута кришка бляшаної банки або ж помутніння і бульбашки у рідині, в якій зберігаються продукти. Втім, для зараженої консерви це необов'язково.

Свої консерви - завжди безпечні?

Ботулізм може бути і у консервах власного приготування. Особливо, якщо на овочах були залишки грунту. Тому промиванню овочів перед консервацією треба приділяти особливу увагу. Додавання у консерви оцту і лимонного соку знижує ризик розмноження токсинів, але 100%-ї гарантії безпеки не дає. Сіль проти ботулізму взагалі безсила, якщо її вміст у продуктах нижче 18%. Якщо сумніваєтеся у якості консервів, краще піддати їх термічній обробці безпосередньо перед вживанням.

Отже, Держпродспоживслжба рекомендує населенню більш уважно ставитися до даного виду продукції і більш ретельно вивчати дані щодо їх виробництва та не вживати в їжу підозрілі, або невідомого походження продукти.

Особливо Держпродспоживслужба наголошує населенню міста Полтава про заборону придбання небезпечної для захворювання на ботулізм продукції в місцях стихійної торгівлі, зокрема таких як, ковбаса, шинка, в'ялена, копчена або слабо просолена риба, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Дана продукція реалізується в антисанітарних умовах, без дотримання температурного режиму та без документації, яка підтверджує їх якість та безпеку.

Полтавське міське управління

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області

тел. 56-17-06

Городянам