Обережно, трихінельоз!03.12.2018, 11:18 Трихінельоз людей і тварин — це гельмінтозне захворювання з гострим чи хронічним перебігом вираженого алергічного характеру. Ця хвороба дуже небезпечна ускладненнями, які виникають у гострій і хронічній формах. Тварини заражаються при поїданні заражених личинками трихінел м'яса та незнезаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), коней, тушок хутрових звірів, а також заражених трупів собак, котів, щурів, мишей тощо. Розповсюдженню інвазії сприяють не обладнані скотомогильники, звалища, занедбані території ферм та населених пунктів. У природі джерелом зараження є дикі кабани, борсуки, єнотоподібні собаки, бурі та білі ведмеді, морські ссавці. Поширення трихінельозу серед населення залежить, насамперед, від ураження гельмінтами свиней, рівня профілактичних заходів, значною мірою від місцевих звичок у приготуванні їжі. Основним джерелом ураження людини є м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людини і тварини, а личинки – у м’язах. При гострій стадії захворювання симптоми схожі з інфекційним захворюванням (лихоманка, м’язові болі, набряк обличчя, висипи на шкірі). Хвороба може викликати ускладнення, які призводять до летальних наслідків. У хворих тварин підвищується температура, з'являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з'являються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія. Профілактика та запобігання захворювання у людей: В місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало), те саме стосується і любителів шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожування вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С. В місті є офіційно оформлені ринки з лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, періодично проводяться спеціалізовані ярмарки, але навіть в таких місцях у продавців обов’язково повинна бути довідка ветсанекспертизи. Ми самі маємо дбати про своє здоров’я, тому треба уникати придбання на вулиці м’ясної продукції, і будь яке м’ясо перед вживанням має пройти термічну обробку. Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області тел. (0532) 57-06-17 |
Містянам
|