27.09.2019, 11:29 Осінь – сезон збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами. Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. За статистичними даними 87% від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами. Отруєння людини можуть викликати навіть їстівні гриби, оскільки вони мають здатність накопичувати в собі токсичні речовини з ґрунту та атмосферного повітря. Це місця, де розташовуються джерела промислового та антропогенного забруднення, наприклад, автошляхи з інтенсивним рухом автотранспорту, великі промислові підприємства, звалища побутових і промислових відходів, сади та інші території, оброблені пестицидами та агрохімікатами. Також причиною отруєння може бути неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Симптоми отруєння розвиваються від 30 хвилин до декількох діб, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Найчастіше перші ознаки отруєння грибами схожі з інтоксикацією різної етіології: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла, судоми, поява галюцинацій та марення, біль у шлунку, нудота, блювота, діарея. Ось чому при перших ознаках захворювання після вживання дикорослих грибів необхідно негайно викликати «швидку». У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно. Перша допомога при отруєнні грибами нерідко грає вирішальну роль в порятунку хворого. Необхідно негайно промити шлунок водою, прийняти сорбенти – до 10 таблеток активованого вугілля. Можна зробити очисну клізму. До приїзду бригади екстреної медичної допомоги дотримуватися постільного режиму і пити багато рідини. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Аби уникнути отруєння необхідно дотримуватись основних правил: - купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків; - незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати; - ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, адже вони вже містять отруйні речовини; - не збирайте гриби у спеку і відразу після неї – висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння; - не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах; - не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності; - не куштуйте сирі гриби на смак; - при приготуванні гриби спочатку промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин; - не вживати спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процес всмоктування отрути; - категорично заборонено давати гриби дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, особам, які страждають на захворювання шлунково – кишкового тракту. Дотримання цих простих правил може зберегти ваше здоров'я і навіть життя! |