Календар оновлень:

Події міста:08.02.2025, 12:03
Полтавцям до відома:07.02.2025, 17:12
Заяви прес-служби:13.11.2023, 10:49
Документи:07.02.2025, 02:00
 
Останнє оновлення: 08.02.2025, 12:03
МістянамЦ Н А П Для юридичних осіб Для бізнесу та інвестора For foreign visitors
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

17.04.2019, 16:32

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, ведмедів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом.

Резервуар та шлях передачі: усі теплокровні тварини — ссавці, птахи (домашні та дикі); інфікування через шлунково-кишковий тракт у результаті споживання сирого або недовареного, недопеченого або недосмаженого м’яса інфікованих тварин.

Провідну роль в розповсюдженні інвазії на території України займає дика фауна, в якій постійно здійснюється циркуляція збудників трихінельозу.

Личинки трихінел гинуть при прогріванні до +71 град.С в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі -15 град.С протягом 20 діб, -23 град.С - 10 діб, -29 град.С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно -15 град.С - 30 діб; -25 град.С - 20 діб та -29 град.С - 12 діб.

Збудник трихінельозної інвазії набув за останні роки значного поширення. Його виявляють у двох осередках: синантропному – у місцевостях з розвиненим свинарством і природному – у диких тварин, що становить відповідно 0,3 і 3,4%. Одночасно встановлено високу інвазованість трихінелами котів (2,2%), а також вовків (18,5%) і лисиць (4,8%). Основним джере­лом ураження людини є м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз.

Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, але в дикій фауні на території ТОВ «Котелевське МРГ» Котелевського району Полтавської області під час діагностичних досліджень матеріалу від лисиці червоної, в результаті якого виділено збудник трихінельозу. Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Котелевській районній державній адміністрації з 18 січня 2018 року на території ТОВ «Котелевське МРГ» Котелевського району встановлено карантин.

Сусідні області також не благополучні щодо даного захворювання, тому з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання полтавці повинні особливу увагу приділяти наступному: 

· завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;

· забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;

· постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

· забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;

· періодично проводити дегельмінтизацію тварин;

· всі туші свиней та диких тварин, що сприятливі до збудника трихінельозу, яких забивають на м’ясокомбінатах, забійних пунктах, полюванні та подвір’ї власника, підлягають ветеринарно-санітарній експертизі з обов’язковим проведенням трихінелоскопії в установленому порядку;

· в місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало);

· любителям «домашнього»: шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожувані вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С.

Пам’ятайте!!! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Полтавське міське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Тел. (0532) 57-06-17

 

До вашого відома

Ви можете отримувати оперативну інформацію з сайту Полтавської міської ради за допомогою RSS-каналу.