Календар оновлень:

Події міста:18.10.2019, 18:33
Полтавцям до відома:18.10.2019, 16:30
Документи:18.10.2019, 16:17
Заяви прес-служби:11.10.2019, 16:23
Відеоблог:09.04.2019, 16:04
 
Останнє оновлення: 18.10.2019, 18:33
ГородянамЦ Н А ПЕкономіка та інвестиції Полтава туристична For the foreign visitorse-gov
Петиція Публічна інформація Документи Місто Міська влада Події міста Приймальня Всі розділи
Полтава

Офіційний сайт Полтавської міської ради
та виконавчого комітету

Полтава — перлина України,
її історична і духовна скарбниця —
місто, в якому хочеться жити.

Трихінельоз поряд!

17.04.2019, 16:32

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

Основним джерелом зараження трихінельозом є свинина, а також м'ясо диких кабанів, ведмедів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження трихінельозом.

Резервуар та шлях передачі: усі теплокровні тварини — ссавці, птахи (домашні та дикі); інфікування через шлунково-кишковий тракт у результаті споживання сирого або недовареного, недопеченого або недосмаженого м’яса інфікованих тварин.

Провідну роль в розповсюдженні інвазії на території України займає дика фауна, в якій постійно здійснюється циркуляція збудників трихінельозу.

Личинки трихінел гинуть при прогріванні до +71 град.С в товщі шматка м'яса протягом 60 хвилин. Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса 15 см при температурі -15 град.С протягом 20 діб, -23 град.С - 10 діб, -29 град.С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50 см відповідно -15 град.С - 30 діб; -25 град.С - 20 діб та -29 град.С - 12 діб.

Збудник трихінельозної інвазії набув за останні роки значного поширення. Його виявляють у двох осередках: синантропному – у місцевостях з розвиненим свинарством і природному – у диких тварин, що становить відповідно 0,3 і 3,4%. Одночасно встановлено високу інвазованість трихінелами котів (2,2%), а також вовків (18,5%) і лисиць (4,8%). Основним джере­лом ураження людини є м'ясо і сало подвірно забитих свиней, туші яких не досліджені на трихінельоз.

Місто Полтава на даний час - вільне від збудника, але в дикій фауні на території ТОВ «Котелевське МРГ» Котелевського району Полтавської області під час діагностичних досліджень матеріалу від лисиці червоної, в результаті якого виділено збудник трихінельозу. Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Котелевській районній державній адміністрації з 18 січня 2018 року на території ТОВ «Котелевське МРГ» Котелевського району встановлено карантин.

Сусідні області також не благополучні щодо даного захворювання, тому з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання полтавці повинні особливу увагу приділяти наступному: 

· завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;

· забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;

· постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

· забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;

· періодично проводити дегельмінтизацію тварин;

· всі туші свиней та диких тварин, що сприятливі до збудника трихінельозу, яких забивають на м’ясокомбінатах, забійних пунктах, полюванні та подвір’ї власника, підлягають ветеринарно-санітарній експертизі з обов’язковим проведенням трихінелоскопії в установленому порядку;

· в місті Полтава категорично заборонена стихійна торгівля і особливо небезпечно купувати «з рук» м’ясопродукти (свинини, м’яса диких кабанів, конини, домашні ковбаси, сало);

· любителям «домашнього»: шашликів, баликів, корейки, солонини, строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожувані вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С.

Пам’ятайте!!! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Полтавське міське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Тел. (0532) 57-06-17

Городянам